Sykkelbyen Alta er et samarbeidsprosjekt mellom Alta kommune, Statens vegvesen og Finnmark fylkeskommune. Vår visjon er å få flest mulig til å bruke sykkel; hele året.

Nye sykkelstativer til skolene

Det har blitt orden i parkeringen rundt skolene den siste tiden.

Sykkelparkering er et viktig ledd for å tilrettelegge for syklister, både voksne og barn. Sykkelbyprosjektet har satt av midler både i 2011 og i 2012 til at skolene kan søke om å få tildelt stativer for sine syklende. Alle skolene som søkte innen årets frist ble tildelt et visst antall stativer.

De første bildene er fra Komsa skole, og viser situasjonen før og etterpå. Skolene som fikk midler til stativer i år var Tverrelvdalen, Gakori, Komsa, Aronnes og Sandfallet ungdomsskole.

Gakori skole, den største barne skolen i Alta med over 300 elever, har mange som sykler langs skoleveien (nederste bilde). Kjell Rune Myrland arbeider som lærer og spesial pedagog ved skolen og sier seg veldig fornøyd med de nye parkeringsmulighetene for syklistene.

"Før la ofte elevene syklene rett ned på bakken, og når ganske mange sykler sier det seg jo selv at dette ble ganske kaotisk. I dag fremstår området rundt skolen som ryddig og fint. Elevene er flinke til å bruke stativene".  

Sykkelbyen anbefaler de som vurderer å anskaffe stativer at man tenker gjennom en del ting først. For det første skal det være sikkert å parkere sykkelen sin der. Det beste er at det er mulighet for å låse sykkelramma fast i stativet, i tillegg til bakhjulet hvis ønskelig. De gamle stativene som finnes overalt setter man kun forhjulet i, og da må sykkelen låses til seg selv, evt forhjulet til stativet. Sykkelen kan da enkelt stjeles ved bare å løfte den vekk, evt ved å bare løsne skruene til forhjulet. Gamle stativer er også for smale til dagens brede dekk og felger, siden de fleste har off-road dekk og hjul. I tillegg har mange støtdempere og skivebremser på sykkelen sin, noe som kan bli skadet hvis man presser sykkelen inn i de typisk "trådstativene".

Stativet bør også være utformet brukervennlig og attraktivt, og kunne festes godt mot bakken. Stativene som ble kjøpt inn til skolene har betongfundamenter nederst i ramma og veier over 150 kg. Dersom man likevel ønsker å flytte et stativ kan man fremdeles gjøre det ved å løfte ut betonghellene, i motsetning til de stativene man ofte må grave/ støpe fast. Stativene skal også være enkle å rengjøre rundt, både for løv og snø.

Kan man velge fra øverste hylle er den ypperste løsningen at sykkelparkeringen har tak og helst lys for mørke dager. Da vil syklene stå klare til bruk, fri for vann og snø for dem som skal ut på tur. Sjekk  gjerne link fra AISSM ( Aksjon Ikke Stjel Sykkelen Min) .